Salgsaktivering VS brandaktivering

Når vi arbejder med markedsføring, vil vi selvfølgelig gerne mærke effekten hurtigt. Vi vil gerne have respons, kunder i kalenderen eller salg af vores produkter. Derfor kan vi nemt blive fristet til kun at fokusere på det, der skaber resultater her og nu.

Ifølge den britiske marketingekspert Peter Field, som i mange år har forsket i, hvad der rent faktisk virker, er det en fejl at tro, at alle former for markedsføring skal give direkte salg. Han taler i stedet om balancen mellem salgsaktivering og brandaktivering. Og den balance kan være en nøgle til både kortsigtet succes og langsigtet vækst – også for dig, der driver en lille forretning.

Hvad er salgsaktivering?

Salgsaktivering er den type markedsføring, der har til formål at få folk til at købe nu:

  • Et nyhedsbrev med en konkret rabat

  • Et opslag på sociale medier med en opfordring til at booke en samtale

  • En kampagne med en deadline: “Kun få pladser tilbage!”

Det er meget målrettet, ofte kortsigtet og henvender sig typisk til dem, der allerede er tæt på at købe. Det virker, fordi det skubber på et valg, der allerede næsten er truffet.

Salgsaktivering er effektivt, når timingen er rigtig – men det bygger ikke nødvendigvis dit brand op eller gør dig kendt i nye kredse. Og hvis du kun laver den type markedsføring, risikerer du at tale til det samme lille segment igen og igen.

Hvad er brandaktivering?

Brandaktivering er derimod den del af din markedsføring, der bygger kendskab, tillid og relationer over tid:

  • At du deler viden og perspektiver uden at sælge noget

  • At du fortæller din historie og viser, hvad du står for

  • At du er synlig og hjælpsom, også når der ikke er noget at “købe”

Det er ikke altid målbart på den korte bane, men det gør dig genkendelig og husket, så du er top of mind, når din målgruppe er klar.

Brandaktivering er vigtig, fordi ikke alle dine potentielle kunder er købeklare lige nu og undersøgelser viser, at kun ca. 5 % af markedet aktivt er på jagt efter en løsning. Resten har brug for tid og tillid.

Hvad betyder det for dig?

Hvis du kun laver salgsaktivering, kan du risikere at blive usynlig i de perioder, hvor du ikke har noget konkret at sælge. Hvis du kun laver brandaktivering, kan du glemme at bede om salget og dermed miste muligheder.

Det handler ikke om enten eller – men om både og.

Hvis du vil have en sund forretning, skal du både være synlig på den lange bane og tage aktivt imod dem, der er klar. Peter Field og hans kollega Les Binet anbefaler, at virksomheder fordeler deres marketingindsats ca. 60/40:

  • 60 % på brandopbygning

  • 40 % på salgsaktivering